Vattenprov - egen brunn

Du som har egen brunn (enskild vattentäkt) ansvarar själv för vattenkvaliteten i brunnen. Livsmedelsverket rekommenderar att du testar ditt vatten minst vart tredje år. Miljö- och byggförvaltningen kan ge dig råd om brunnen och vattnet.

Analys

För att ta reda på vilken kvalitet du har på ditt dricksvatten måste ett laboratorium analysera vattnet. Det finns flera olika laboratorium som gör detta. En del är ackrediterade, det betyder att de är kontrollerade och godkända för att analysera vatten.

Älmhults kommun har en överenskommelse med Eurofins AB om brunnsvattenanalyser till reducerat pris. OBS kampanjkod måste användas för att få reducerat pris, se punkt 2 nedan. 

Provtagningsflaskor beställs via deras webshop. Leveransen skickas till dig via närmaste DHL-ombud (kostnaden för provmaterial och leverans är 199 kronor per prov). Utöver detta tillkommer analyskostnader, som varierar beroende på vilken analys du önskar. Betalning sker med betalkort eller faktura (faktura kostar 70 kronor extra).

Transport av provet tillbaka till laboratoriet kan ske tillsammans med kommunens transport av prover. Då måste provet tas en tisdag och lämnas senast klockan 14.00 i kommunhusets reception. Alternativt kan returfraktsedel beställas ihop med flaskorna (kostar 150 kronor).

Så här går det till att beställa flaskor via Eurofins AB

 1. Gå in på Eurofins Webshoplänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster men läs igenom punkterna nedanför först.
 2. Ange kampanjkod AlmhultBrunn14. Måste skrivas exat likadant och fylls i på den första sidan du kommer till. "Har du fått kampanjkod?" står till höger på sidan.
 3. Välj analyspaket och eventuellt returfrakt.
 4. Klicka på Till kassan.
 5. Fyll i fastighetsbeteckning och ange om du vill att dina brunnsuppgifter rapporteras vidare till SGU:s databas (rekommenderas).
 6. Ange e-postadress och leveransadress för flaskor och emballage.
 7. Ange om du önskar köpa till returfrakt (returfrakt kostar 150 kronor extra) eller om du kommer att lämna provet på inlämningsstället.
 8. Välj betalningssätt: kort (Visa/Mastercard) eller faktura (faktura kostar 70 kronor extra om du inte har någon e-postadress och behöver få en pappersfaktura kostar den 100 kronor).
 9. Kontrollera beställningen och bocka för att du har läst och godkänt Eurofins köpvillkor.
 10. Fyll i betalningsuppgifter och bekräfta din beställning. En orderbekräftelse skickas till din e-postadress.
 11. Förmärkta flaskor, emballage och instruktioner levereras till närmaste DHL-ombud där du får hämta ut dem.
 12. Ta provet och lämna kyllådan med flaskor en tisdag före kl 14.00 i kommunhusets reception. Alternativt kan du köpa till returfrakt för 150 kronor och får då en förtryckt returfraktsedel tillsammans med dina flaskor.
 13. Analysrapporten skickas till uppgiven e-postadress samt till miljö- och byggförvaltningens e-post.
 14. Fakturan skickas till uppgiven e-postadress.

Eurofins kundtjänst kan hjälpa dig om du har frågor kring din beställning. Du når dem på telefon 010-490 81 10.

På Eurofins hemsida hittar du information om andra inlämningsställen och vilka dagar de inte kan ta emot prover (helger och röda dagar).

OBS! Älmhults kommuns avtal med Eurofins går ut den 31 juli 2019. Om du beställer flaskor från Eurofins är tisdagen den 30 juli 2019 den sista dagen du kan lämna dina flaskor i kommunhuset i Älmhult. Från och med 1 augusti 2019 har Älmhults kommun ett laboratorieavtal med SYNLAB (tidigare Alcontrol). Information om hur du kan beställa provflaskor från SYNLAB kommer senare.

Till Eurofins webshoplänk till annan webbplatsVi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.